Základní škola Pardubice-Dubina,
Erno Košťála 870

Malinový dezert

Malinový dezert

Proč raw malinový dezert?  Je to „zdravé mlsání“ a příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá.

 

Složení:

maliny 40g, slunečnicová semínka 25g, ořechy lískové 5g, ořechy vlašské 10g, med 3g, kokos mletý 4g,  agar 5g ( případně želatina)

 

Příprava:

Příprava je velmi jednoduchá. Semínka a ořechy umeleme. Z agaru si připravíme želatinu a nalijeme do připravených formiček na muffiny. Do želatiny položíme maliny (nebo jiné ovoce) a posypeme vrstvou  mletého kokosu. Navrch přidáme rozemletou směs ořechů smíchanou s trochou medu. Takto naplněné formičky dáme ztuhnout do ledničky. A je hotovo!  Dobrou chuť!

 

Energetická hodnota 100g: 1321kJ

Sacharidy: 14,85g - z toho cukry 7,53g, Bílkoviny : 4,75g (rostlinné 4,75,) Tuky: 24,91g (rostlinné 24,91)

 

 

Agar je přírodní rostlinná želatina s nulovou kalorickou hodnotou, vyráběná z červených mořských řas rodu Floridae a Gelidium.

Agar má vynikající vlastnosti. Povzbuzuje střevní peristaltiku, čistí zažívací trakt, snižuje cholesterol v krvi, má nulovou kalorickou  hodnotu, je protizánětlivý, obsahuje železo, jód a vápník

Oproti živočišné želatině má agar dokonce lepší želírovací schopnosti a navíc jde o potravinu zásadotvornou. Agar lze použít k výrobě nejrůznějších dezertů a lze s ním kombinovat nejrůznější  ingredience.

 

Želatina je zase velkým zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Ten je základní stavební jednotkou tvořící pojivovou tkáň a to především pohybového aparátu, chrupavek, kostí, vlasů, nehtů a pokožky.

Ořechy a semínka patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. Jejich předností je vysoký obsah vitaminů (především řady B), minerálních látek (vápník, hořčík, zinek nebo selen v případě para ořechů), bílkovin a zejména kvalitních tuků.